Älvorna: *Konstant fnitter*

Johan: Öh… Kattis! Vad hände? Vart är jag?

Kattis: Johan! Där är du ju, det funkade! Du har varit borta i flera dagar, Hedda har varit jätteorolig!

Johan: Flera dagar? Det kan inte stämma, jag gick ju hemifrån för bara några minuter sen. Jag hörde musik och hittade älvorna här. Älvor, kan du tänka dig! Dom är väldigt festliga av sig.

Älvorna: *Aaaw*

Johan: Vi har dansat här en stund nu. Åh, har du med dig mors psalmodikon? Vad bra, spela en trudelutt så kan vi dansa allihopa!

Älvorna: *Jubel*

Kattis: Så festliga är dom inte Johan. Dom lockade in dig i deras ring, där flyter tiden annorlunda. Du har varit borta i dagar, och under tiden har hela byn drabbats av det här gängets hyss.

Johan: Va, är det sant? Har jag missat skolan i flera dagar? Fy på er, det var styggt gjort!

Älvorna: *Spelar ovetande*

Kattis: Det var det verkligen. Ni borde skämmas!

Älvor: *Gnäller ilsket*

Kattis: Försök inte, vi är skyddade från er trolldom. Ni måste sluta ställa till med rackartyg. Folk kan komma till skada om ni fortsätter såhär!

Älvor: *Mummel*

Kattis: Hör ni, kan vi inte säga så här: Ni får ta med er alla gåvor vi lagt på stenen i utbyte mot att ni slutar busa och ställer allt till rätta? Då får vi alla något vi vill ha!

Älvor: *Diskuterar inbördes, tisslar och tasslar*

Enskild pipig älvröst: Ja, okej då!

*Älvorna försvinner, tillsammans med offergåvorna på älvkvarnen*

Johan: Jösses Kattis, jag är helt skakig. Tänk att jag lät mig luras av älvor. Jag som ska bli en lärd man och allt! Jaja, det är nog bäst jag springer till mor så hon får veta att jag mår bra. Tack för hjälpen Kattis, och tusen tack till er andra!

Kattis: Vi klarade det! Om älvorna nu håller sitt ord så kommer allt gå tillbaka till det vanliga här i Fornbyn. Bra jobbat! Ni är dagens hjältar här i byn! Kom tillbaka snart, vem vet när Fornbyn behöver er hjälp igen!

Älvkvarnen
Sven-Petter
Märta
Lars
Greta
Anders
Hedda
Rakel