Kattis: Det här är älvkvarnen, stenen här alltså. Tycker du det ser ut som en helt vanlig sten? Det är den inte. Människor har skänkt offergåvor till älvor vid såna här stenar i århundraden. Om du känner på dess yta så känner du hur det finns små gropar i den. Dom kallas ”skålgropar”. När människor farit illa av älvor har man smörjt dessa gropar med fett, till exempel smör, och sedan placerat värdefulla gåvor i dom. Om älvorna varit nöjda med gåvorna har dom sedan lämnat människorna ifred.

Här kan vi förhoppningsvis kontakta älvorna som ställt till med all oreda i Fornbyn och tala dom till rätta. Men först behöver vi förbereda oss. Vi behöver magiska föremål som kan skydda oss från älvornas krafter. Älvor är inte alltid pålitliga så vi måste se till att dom inte kan förtrolla oss när vi pratar med dom. Sen behöver vi ju också offergåvor som älvorna tycker om, så att vi kan locka fram dom överhuvudtaget.

Gå runt i Fornbyn och prata med mina människovänner som bor här! Dom kan säkert ge oss föremålen vi behöver om vi hjälper dom med deras problem. Kom sedan tillbaka hit när du hittat alla föremål så kan vi konfrontera älvorna!

Älvkvarnen
Sven-Petter
Märta
Lars
Greta
Anders
Hedda
Rakel